In november 2023 diende JA21 de motie ‘SMR-locaties onderzoeken’ in, waarin werd gevraagd om een locatieonderzoek voor een kleine kerncentrale in Fryslân. Ruim een jaar later lijkt er nog steeds geen voortgang te zijn geboekt. Ondertussen zet Den Haag door met de uitrol van kernenergie en toont recent onderzoek van TNO en NRG Pallas aan dat Nederland ruimte heeft voor meer dan 13 SMR’s in 2050.
Provinciale Staten hebben zich al meerdere keren positief uitgesproken over de inzet van kernenergie. Toch blijkt telkens opnieuw dat initiatieven op dit gebied niet standaard worden meegenomen, zoals bij de POVI en de Energievisie. Pas na twee aangenomen moties van JA21 werd dit gecorrigeerd. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft door de motie-Eerdmans onlangs uitgesproken dat de nationale ambitie voor kernenergie omhoog moet. JA21 Fryslân wil dat deze verhoogde ambitie zich ook vertaalt naar Fryslân. Daarom stellen wij de volgende vragen aan de gedeputeerde.
1. Welke concrete acties zijn sinds november 2023 ondernomen naar aanleiding van de aangenomen motie ‘SMR-locaties onderzoeken’? Kan de gedeputeerde hierbij, aan de hand van een tijdlijn, ingaan op overlegmomenten, besluitvorming en correspondentie met gemeenten of andere instanties?
2. Welke resultaten heeft het IPO-overleg opgeleverd met betrekking tot de implementatie van SMR’s in Fryslân? Welke stappen zijn hieruit voortgekomen en hoe beïnvloeden deze de voortgang van het locatieonderzoek?
3. De Tweede Kamer heeft zich met de motie-Eerdmans uitgesproken voor een verhoogde ambitie m.b.t. inzet van kernenergie. Welke specifieke stappen gaat het college ondernemen om deze ambitie te ondersteunen? Kunt u hierbij een tijdsplan en meetbare doelen presenteren?
4. Is de gedeputeerde zich ervan bewust dat IPO-overleg niet noodzakelijk is, omdat het Rijk al budget beschikbaar heeft gesteld voor SMR-initiatieven? Waarom is er na de aangenomen motie niet direct actie ondernomen om dit budget te benutten?
5. In de antwoordbrief vanuit het ministerie KGG op de onlangs gestelde Kamervragen van Joost Eerdmans (JA21) wordt gesteld dat ‘verscheidene provincies zelf ook voortvarend aan de slag gaan met initiatieven’ t.b.v. de realisatie van een SMR. Welke initiatieven zijn dit? Is de gedeputeerde hiervan op de
hoogte? Zo niet, waarom niet?
6. Is de gedeputeerde bereid om net als in Gelderland een ‘actieplan SMR’ op te stellen, waarin stapsgewijs staat beschreven hoe de provincie de bouw van een SMR gaat realiseren?
7. In hoeverre loopt Fryslân achter bij andere provincies met vergelijkbare ambities voor SMR’s? Kan de gedeputeerde een vergelijking maken op basis van uitgevoerde onderzoeken, beleid en voortgang? Welke lessen zijn hieruit te trekken?
8. Was er op 12-12-2024 een vertegenwoordiger van de provincie Fryslân aanwezig bij de informatiebijeenkomst Start simulaties Small Modular Reactors (SMR’s)? Zo ja, kan het college een beknopte samenvatting geven van de gedeelde inzichten?