Bij de behandeling van de startnotitie economie is een drietal JA21-moties aangenomen! De moties 'Netcongestie', 'AI als innovatieve motor' en 'Export' konden op een meerderheid rekenen. 

De motie 'Netcongestie' (mede ingediend door Statenid Van Dijk) verzoekt het college bij het opstellen van de beleidsbrief economie te komen met concrete oplossingsrichtingen voor netcongestie-problematiek ten aanzien van het Friese bedrijfsleven. 

Voor: JA21, BBB, VVD, PBF, FNP, SP, PVV, D66, ChristenUnie, CDA, Statenlid van Dijk.

Tegen: PvdA, GroenLinks,Partij voor de Dieren.

De motie 'AI als innovatieve motor' vraagt het college bij het opstellen van de beleidsbrief economie 2030 uit te werken hoe het Friese mkb voorzien kan worden bij laagdrempelige voorlichtingen en mogelijkheden ten aanzien van de implementatie van disruptieve technologiën waaronder ‘Artificial Intelligence’ (AI).

Voor: JA21, BBB, PvdA, CDA, FNP, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, PVV, SP, Partij voor de Dieren, D66, PBF.

Tegen: Statenlid van Dijk.

De motie 'Export' (mede ingediend door de VVD) vraagt het college bij het opstellen van de beleidsbrief economie 2030 in overleg te treden met de stakeholders teneinde te komen tot een gezamenlijke exportstrategie en te bevorderen dat - als onderdeel van die strategie - meer Friese ondernemers deelnemen aan handelsmissies en/of zelf handelsmissies (laten) organiseren naar de omringende landen.

Voor: JA21, BBB, PvdA, FNP, CDA, VVD, PBF, D66, ChristenUnie.

Tegen: GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, Statenlid van Dijk.